Determinación de la concentración de minerales en malanga morada (Colocasia esculenta (L.) Schott) mediante espectroscopia vis-NIR
Fecha
2019-01-12
Autores
Sánchez Valle, Sandra Adyenne
Título de la revista
ISSN de la revista
Título del volumen
Editor
Universidad Central "Marta Abreu" de Las Villas. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Departamento de Ingeniería Agrícola
Resumen
En los últimos años se ha aumentado la diversificación agrícola hacia sectores como las
raíces y tubérculos, así como las frutas y las hortalizas, debido a que constituyen una de las
fuentes más importantes de vitaminas y minerales en la dieta humana. La determinación no
destructiva de la calidad interna de estos productos agropecuarios es un objetivo prioritario
en las investigaciones más recientes. La espectroscopia en el visible (vis) e Infrarrojo
cercano (NIR) se ha convertido en una técnica analítica muy útil para la determinación no
destructiva de parámetros de calidad en alimentos, adaptándose plenamente a estos cultivos
en términos de control de calidad. El objetivo principal de esta investigación está
encaminado a determinar la concentración de minerales en tres cultivares de malanga
morada mediante el uso de la técnica de espectroscopia vis-NIR. Las metodologías
utilizadas incluyen la metodología para la preparación de las muestras de malanga, para la
realización de los análisis químicos, para la determinación de los espectros y para el
procesamiento de los resultados. El principal resultado de esta investigación es proponer
un método para la determinación no destructiva de la concentración de minerales en
malanga mediante la técnica de espectroscopia vis-NIR.
Over the last few decades, the agricultural diversification has increased toward sectors like the roots and tubers production as well as the fruits and the vegetables production. These crops constitute one of the most important sources of vitamins and minerals in the human diet. The non-destructive determination of the internal quality of these agricultural products is a high-priority objective in the most recent investigations. Visible (vis) and near infrared (NIR) reflectance spectroscopy technique has become in a very useful analytic technique for the non-destructive determination of food quality parameters. This technique is completely adapted to these cultivations in terms of quality control. The main objective of this investigation aims to determine the concentration of minerals in three cultivars of purple taro by using the spectroscopy technique vis-NIR. The methodologies include the sample preparation of taro for chemical analysis, the spectral analysis of these samples and the use of multivariate data analysis techniques. The main result of this research was to propose a method for non-destructive determination of mineral concentration of Taro by using vis-NIR spectroscopy technique.
Over the last few decades, the agricultural diversification has increased toward sectors like the roots and tubers production as well as the fruits and the vegetables production. These crops constitute one of the most important sources of vitamins and minerals in the human diet. The non-destructive determination of the internal quality of these agricultural products is a high-priority objective in the most recent investigations. Visible (vis) and near infrared (NIR) reflectance spectroscopy technique has become in a very useful analytic technique for the non-destructive determination of food quality parameters. This technique is completely adapted to these cultivations in terms of quality control. The main objective of this investigation aims to determine the concentration of minerals in three cultivars of purple taro by using the spectroscopy technique vis-NIR. The methodologies include the sample preparation of taro for chemical analysis, the spectral analysis of these samples and the use of multivariate data analysis techniques. The main result of this research was to propose a method for non-destructive determination of mineral concentration of Taro by using vis-NIR spectroscopy technique.
Descripción
Palabras clave
Colocasia Esculenta, Malanga, Espectroscopia VIS-NIR