Elaboración de un procedimiento general para el estudio de la preparación y superación de cuadros en la UEB Gastronomía en divisa
Fecha
2009-06-25
Autores
Gómez Sánchez, Zuleyka
Título de la revista
ISSN de la revista
Título del volumen
Editor
Universidad Central "Marta Abreu" de las Villas
Resumen
El presente trabajo está encaminado a la obtención de una herramienta para lograr la
preparación y superación de cuadros de dirección en la empresa “UEB Gastronomía en
Divisas”, perteneciente al Poder Popular de la provincia de Villa Clara. El mismo consta de tres
capítulos, donde se muestra el marco teórico referencial de la investigación en curso, plasmando
una serie de conceptos y planteamientos relacionados con las temáticas que se estudian en el
mundo, y en Cuba facilitándonos un patrón de comparación entre el trabajo a realizar y las
principales tendencias en la actualidad. Además se diseña un procedimiento general para el
estudio de la preparación y superación de los cuadros, aplicándose el mismo en dicha empresa
y obteniéndose como resultado una herramienta para su eficaz funcionamiento. Ofreciendo las
conclusiones y recomendaciones dirigidas, fundamentalmente, a facilitar el proceso de
preparación y superación de cuadros, que se debe implementar en dicha UEB. En el mismo se
muestran también un grupo de anexos que ayudan a la profundización de un variado grupo de
modelos y procedimientos para el estudio de la preparación y superación de cuadros.
The present I work this put on the right road to the obtaining of a tool achieve the training and developtment of the directing personnel at the management UEB Gastronomia en Divisas, belonging to The Popular Power.The same count on three chapters, where the current investigation's theoretic referential frame is shown, materializing a series of concepts and proposals related with the subject matters that are studied with in the world and Cuba , allowing us to get a pattern from comparison among work to realize and principal tendencies in her Present time. Besides a general procedure for the study of the trining and developtment of the directing personnel is designed, being applicable the same at the aforementioned company and getting as a result a tool for his efficacious functioning. Offering the conclusions and recommendations directed, fundamentally, to make the process of the training and development of the directing personnel, that must be implemented in this UEB.This work also shows a models group and procedures for the training and developtment´s study.
The present I work this put on the right road to the obtaining of a tool achieve the training and developtment of the directing personnel at the management UEB Gastronomia en Divisas, belonging to The Popular Power.The same count on three chapters, where the current investigation's theoretic referential frame is shown, materializing a series of concepts and proposals related with the subject matters that are studied with in the world and Cuba , allowing us to get a pattern from comparison among work to realize and principal tendencies in her Present time. Besides a general procedure for the study of the trining and developtment of the directing personnel is designed, being applicable the same at the aforementioned company and getting as a result a tool for his efficacious functioning. Offering the conclusions and recommendations directed, fundamentally, to make the process of the training and development of the directing personnel, that must be implemented in this UEB.This work also shows a models group and procedures for the training and developtment´s study.
Descripción
Palabras clave
UEB Gastronomía en Divisas, Poder Popular, Villa Clara, Desarrollo de Personal, Staff Development, Capacitación, Training, Capacitación Profesional, Professional Training